Η ελληνική γαστρονομία κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των Ιταλών, ξεπερνώντας τα όρια του τουρισμού και αποκτώντας ισχυρή παρουσία στην καθημερινή διατροφή. Σε εκτενές αφιέρωμα, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» αναδεικνύει τη δυναμική πορεία των ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά.
Στο επίκεντρο βρίσκονται το ελληνικό γιαούρτι, η φέτα, ο μουσακάς, ο γύρος, οι ελιές και τα ακτινίδια. Τα προϊόντα αυτά καταγράφουν αυξημένη ζήτηση τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και στα δίκτυα σύγχρονης διανομής, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τροφίμων.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το γιαούρτι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 42,5% των ποσοτήτων γιαουρτιού που εισήχθησαν στην Ιταλία την περασμένη χρονιά προήλθε από την Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2024.
Η άνοδος του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία είναι ακόμη πιο显著ής σε βάθος χρόνου. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν το 25% της ιταλικής αγοράς, ενώ αποτελεί επιλογή για το 58% των ιταλικών νοικοκυριών. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη σταθερή αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα των ελληνικών γεύσεων.
Η φέτα αποτελεί επίσης βασικό κεφάλαιο στην εξαγωγική επιτυχία της ελληνικής γαστρονομίας. Όπως επισημαίνει η «Il Sole 24 Ore», οι Ιταλοί την εντάσσουν πλέον σε περισσότερες διατροφικές περιστάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν αντιμετωπίζονται απλώς ως εξωτικές επιλογές, αλλά ως μέρος μιας σύγχρονης και δημοφιλούς διατροφικής κουλτούρας.
Η ενισχυόμενη παρουσία του ελληνικού φαγητού στην Ιταλία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η ποιότητα, η μεσογειακή ταυτότητα και η αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων φαίνεται πως βρίσκουν σταθερή ανταπόκριση στο ιταλικό κοινό, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές.












Αφήστε μια απάντηση