Η Δαμασκός επιχειρεί να βάλει τέλος στις πληροφορίες περί επικείμενης αποστολής χιλιάδων Σύρων στρατιωτών στην Υεμένη, μετά τα δημοσιεύματα των Reuters και Axios σχετικά με αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για στρατιωτική συνδρομή από τη Συρία στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι.
Το υπουργείο Ενημέρωσης της Συρίας υπογράμμισε ότι η περιφερειακή πολιτική της χώρας βασίζεται στη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία, απορρίπτοντας την προοπτική εμπλοκής σε νέα πολεμικά μέτωπα.
Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση επανέλαβε τη στήριξή της προς τη Σαουδική Αραβία απέναντι σε απειλές που, όπως σημείωσε, στρέφονται κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας του βασιλείου. Ωστόσο, η τοποθέτηση της Δαμασκού δεν επιβεβαιώνει αποστολή στρατευμάτων στην Υεμένη.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Συρίας, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Άχμεντ αλ Σάρα είναι η ανοικοδόμηση της χώρας, η ενίσχυση των κρατικών θεσμών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, μετά από χρόνια πολέμου και καταστροφών.
Η Δαμασκός διευκρίνισε ακόμη ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία με χώρες εταίρους θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των επίσημων διαύλων και των υφιστάμενων διμερών πλαισίων». Η συγκεκριμένη αναφορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει τα σενάρια για άμεση ανάπτυξη συριακών δυνάμεων στην Υεμένη.
Οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα διεθνή μέσα είχαν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή και τη σύγκρουση με τους Χούθι. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Συρία επιλέγει να δώσει έμφαση στη διπλωματική συνεννόηση, στην περιφερειακή σταθερότητα και στις εσωτερικές ανάγκες της.











Αφήστε μια απάντηση